Zimbabwe

Wij steunen het werk van onze partnerorganisatie in Zimbabwe met financiële en technische expertise.

Locatie

Zimbabwe is gevestigd in Zuidelijk-Afrika, en wordt begrensd door Mozambique in het oosten, Zuid-Afrika in het zuiden, Botswana in het westen en Zambia in het noorden. De naam Zimbabwe betekent 'huizen van steen' en is gebaseerd op een Shona term voor Great Zimbabwe, een oude verwoeste stad in het zuidoosten van het land waarvan de resten nu een nationaal monument zijn. Het land is verdeeld in 8 administratieve provincies en 59 districten. De hoofdstad is Harare en andere grote steden zijn onder andere Bulawayo, Gweru, Kadoma, Kwekwe, Masvingo en Mutare.

Bevolking

De bevolking van Zimbabwe wordt geschat op 13,1 miljoen (2012 census), waarvan 52% vrouw is. Ongeveer tweederde van de bevolking is jonger dan 25. De belangrijkste etnische groepen zijn Shona en Ndebele.

Onze Geografische Focus

Onze geografische focus is de Manicaland provincie. Het kantoor van onze partnerorganisatie is gevestigd in de stad Mutare, op de grens met Mozambique. Mutare is prachtig gelegen in de Eastern Highlands en wordt omringd door de Bvumba, Nyanga en Chimanimani Mountains.

Handicaps in Zimbabwe

Volgens de World Health Organisation (WHO) leeft ongeveer 15% van de wereldbevolking met een handicap [1]. Ongeveer 52 miljoen kinderen in Africa hebben een handicap. Zoals in veel landen zijn er ook in Zimbabwe geen betrouwbare cijfers over handicaps. De laatste volkstelling in 2012 toont een bevolking van 13,1 miljoen, maar maakt geen verwijzing naar handicaps. De ‘Living Conditions Among Persons with Disability Survey' [2] verwijst naar de ‘National Survey on Disability and Health’ (NSDH) uit 2013, die een handicap prevalentie van 7% suggereert. Er zijn verschillende redenen waarom de NSDH een schatting geeft die de helft is van de WHO richtlijnen.

Vanwege het feit dat er enkel schattingen beschikbaar zijn, die ook nog eens variëren tussen studies en rapporten, vertrouwen de meeste organisaties op hun eigen ervaringen en mapping studies. De richtlijnen van de WHO (15% prevalentie) geven aan dat er sprake zou kunnen zijn van 2 miljoen mensen die leven met een handicap in Zimbabwe. Dit aantal zou 1.000.000 zijn als men de schatting van de NSDH zou gebruiken.

Wanneer we kijken naar de Manicaland provincie zijn er bijna 1.000.000 kinderen (0-19 jaar) [3]. Bij gebruik van de WHO 15% schatting, zou dit betekenen dat er 150.000 kinderen (0-19 jaar) met een handicap zijn. Bij gebruik van de NSDH schatting zou dit aantal 70.000 zijn. Maar het is moeilijk om met enige mate van zekerheid aan te geven hoeveel kinderen met een handicap leven in Zimbabwe, terwijl een onbekend aantal mensen gehandicapt raken door  HIV / AIDS [4].


[1] http://www.who.int/disabilities
[2] Living Conditions Among Persons with Disability Survey – Key Findings Report – Unicef 2013 – March 2015
[3] Census 2012 – Manicaland Province Report - ZIMSTAT
[4] The forgotten tribe, People with disabilities in Zimbabwe – Tsitsi Choruma – Progressio - 2007

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?